Ατελιέ Τραγούδια της Μεσογείου

Το ατελιέ τραγουδιών της Μεσογείου απευθύνεται σε τραγουδιστές, σπουδαστές τραγουδιού και σε όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη φωνή τους.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν ένα ρεπερτόριο λόγιων (μεσαιωνικών και αναγεννησιακών) και παραδοσιακών τραγουδιών από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αρμενία, τον αραβικό κόσμο και την εβραϊκή παράδοση.

Η εκμάθηση του ρεπερτορίου γίνεται μέσω ακρόασης και μίμησης, παρτιτούρες θα δοθούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

 

Σε κάθε συνάντηση δίνεται αρχικά έμφαση στο σώμα, το όργανο του τραγουδιστή.

Με απλές ασκήσεις δουλεύεται η σωματική στάση, η ελεύθερη αναπνοή,

η αλληλεπίδραση και η σχέση με το χώρο.

Στο κύριο μέρος των συναντήσεων διδάσκεται το ρεπερτόριο ξεκινώντας από το κείμενο. Δουλεύεται διαδοχικά η προφορά, η άρθρωση, ο ρυθμός του λόγου και δίνονται ιστορικά και ποιητικά στοιχεία.

Το αμιγώς μουσικό μέρος είναι γύρω από την εκμάθηση του ύφους και εστιάζει στη μουσική φράση, τα μελίσματα και την ερμηνεία των λέξεων μέσω της μουσικής. Οι τραγουδιστές θα έχουν τη δυνατότητα να τραγουδήσουν σολιστικά, και ως φωνητικό σύνολο (μονοφωνικά και κατά περιπτώσεις πολυφωνικά.)

 

Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή όλων των σπουδαστών.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ:

 

- Σωματική προετοιμασία του τραγουδιστή:

Αναπνοή, σωματική ευθυγράμμιση, στοιχεία κίνησης, σχέση του σώματος με το χώρο

 

- Διδασκαλία Ρεπερτορίου:

Κείμενο: Προφορά, επιτονισμός κειμένου (προσωδία), ρυθμικά σχήματα, ποιητική

 

Μελωδία: Μουσική φράση, στυλιστική ερμηνεία, μελίσματα, αναζήτηση ηχοχρωμάτων

 

- Στοιχεία Αυτοσχεδιασμού: Χτίσιμο του ηχοτοπίου: Γλωσσολαλία, ισοκράτες, φωνητικά και ρυθμικά εργαλεία / patterns

 

 

Καλλιτέχνης με διττή ταυτότητα, η Ελένη Μπράτσου είναι τραγουδίστρια και εθνομουσικολόγος με ειδίκευση στην παλαιά μουσική (Mεσαίωνας, Αναγέννηση, πρώιμο Μπαρόκ) και στις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου. Έχει εργαστεί ως μονωδός και ως μέλος φωνητικών συνόλων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, και έχει αναπτύξει το προσωπικό της φωνητικό ιδίωμα ερμηνεύοντας με συνέπεια και ευαισθησία τη μουσική που επιλέγει. Είναι από τις νέες ερμηνεύτριες που ξεχώρισε η Νένα Βενετσάνου. Η προσωπική της δισκογραφική δουλειά είναι υπό έκδοση από την εταιρεία Irida Classical.