Mantzaros Conservatory
Mantzaros Conservatory
the art of playing musicfind us on facebook


ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

14203241_1969963599897122_2883898333631332756_n

1997-2017 20 ΧΡΟΝΙΑ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ

Εφηβική Νεανική Όπερα

Πρωτη εμφανιση 23 Δεκεμβριου 2017 στον χωρο τεχνησ 14η μερα ΣΤΙς 18.00

Η Νεανική Ο π Ε ρ Α ξεκινάει το ταξίδι της

με τα CAROLS   B. Britten  

 

 

 

 

Η Νεανική Ο π Ε ρ Α ξεκινάει το ταξίδι της ,στον υπέροχο κόσμο της μουσικής δημιουργίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους,με πάθος για το τραγούδι και τις παραστατικές τεχνες, να αναπτύξουν το ταλέντο τους .
για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνδυάζοντας ακαδημαικές σπουδές μονωδίας
Διδασκαλία Διεύθυνση ΜΑΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΗΒΙΚΗ/ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ;

Πάνω απ΄όλα είναι τεχνική κατάρτιση.

Συνήθως όσοι άνθρωποι -μικροί μεγάλοι- αγαπούν το τραγούδι το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Τραγουδούν παντού και πάντα ενώνοντας τη φωνή τους με το θαύμα της “Φιλαρμονίας”.
Όμως ξεχνούν ότι η φωνή είναι ένα όργανο και μάλιστα στην κυριολεξία είναι δύο όργανα μαζί: και πνευστό και έγχορδο ταυτόχρονα και γιαυτό είναι πολύ πιο δύσκολο από οποιοδήποτε άλλο. Το γεγονός δε ότι είναι μέσα μας και το κουβαλάμε πάντα μαζί μας και το χρησιμοποιούμε διαρκώς ως μέσον επικοινωνίας χωρίς να μένει κάπου προστατευμένο σε κάποια θήκη, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα.
Ένας τρίτος παράγοντας που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι το γεγονός ότι όλοι πιστεύουν πώς το τραγούδι είναι απλούστατο επειδή το όργανο είναι η ίδια μας η φωνή. Κι εδώ αρχίζουν οι παρεξηγήσεις!

Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα χρόνια που δούλεψα με παιδιά και μεγάλους άκουσα φωνές σε σώματα τόσο ενθουσιασμένων σπουδαστών που τίποτα δεν τους σταματούσε προκειμένου να τραγουδήσουν όσες περισσότερες ώρες μπορούσαν την ημέρα.
Μου έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι σε μια παιδική χορωδία υπήρχαν παιδιά που από τα 12 και τα 13 τους χρόνια είχαν καταφέρει να έχουν οιδήματα και κάλους στις χορδές τους και τελικά η χαρά του τραγουδιού μετατράπηκε σε κόλαση για τα ίδια επειδή η φωνή δεν “έβγαινε” άλλο. Υπάρχουν πολλά παιδιά που διαβάζουν αυτές τις γραμμές και θα θυμηθούν τις στιγμές που τους εξήγησα ότι θα πρέπει να επισκεφτούν το συντομότερο δυνατό Ω-ΡΙ-ΛΑ… Η συνέχεια ήταν απλή: Όλες τις φορές υπήρχε δυσφωνία λόγω ανύπαρκτης τεχνικής υποστήριξης αλλά και κόπωσης των φωνητικών τους χορδών. Από τη θέση μου έκρουα και ξαναέκρουα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά τα ενθουσιασμένα ματάκια σπάνια με άκουγαν. Όλοι μας πιστεύουμε ότι ποτέ δε θα μας συμβεί εκείνο που συνέβη στο διπλανό μας έως ότου τελικά έρθει κι η σειρά μας και δυστυχώς για εμένα οι πέντε-έξι ώρες την εβδομάδα που άκουγα αυτά τα παιδιά και τα δούλευα με σοβαρότητα ήταν ελάχιστες μπροστά στις υπόλοιπες ώρες κακής χρήσης και κατάχρησης της φωνής τους….

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

Το φωνητικό όργανο για να δονηθεί και να διαπνεύσει το χώρο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα επειδή κυρίως μας δίδεται ΜΙΑ φορά και δεν ξαναποκτιέται ούτε αγοράζεται πάλι από κάποιο κατάστημα με μουσικά όργανα.
Κι αν κανείς κάνει κατάχρηση του δώρου αυτού θα πρέπει να κοπιάσει απίστευτα για να ξανακούσει τον ήχο του όπως τότε που έβγαινε απ΄τον παρθένο του λαιμό.

Ο βασικός στόχος των σπουδών στην Εφηβική/Νεανική Όπερα είναι ακριβώς αυτός για να μην σκιάσει τίποτα των ενθουσιασμό των νέων και αντιθέτως η ενασχόληση με τη φωνητική τέχνη να αποφέρει όλο και περισσότερους καρπούς. Για να τραγουδούν οι σπουδαστές από τους τόκους κι όχι απ΄το κεφάλαιο της φωνής τους, η Εφηβική/Νεανική Όπερα τοποθετεί τα μαθήματα τεχνικής στη μονωδία ως την ΠΡΩΤΗ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ και ΠΙΟ ΟΥΣΙΩΔΗ ανάγκη για τη σωστή διαχείριση του μοναδικού αυτού οργάνου της φωνής.

Η Εφηβική/Νεανική Όπερα ξεκινάει από το φωνητικό σημείο μηδέν με σκοπό να παρουσιάσει ολοκληρωμένα μουσικοθεατρικά έργα.
Γι’ αυτά τα έργα θα δουλέψουμε μαζί όταν συγκροτήσουμε την ομάδα μας στις 11/9 μετά την ακρόαση!!!

Είναι ΚΑΙ η φοίτηση σε τάξη μονωδίας-προπτυχιακό, μεταπτυχιακό τμήμα- με σκοπό την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος μονωδίας και τελειοποίησης σπουδών.

Η Εφηβική/Νεανική Όπερα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο υπεύθυνο από αυτό.
Σεβόμενοι το γεγονός ότι στις μέρες μας εκτός από μια ομάδα έκφρασης(μονωδίας, χορωδίας και σκηνικής δημιουργικής εμπειρίας) είναι απαραίτητα και τα τυπικά προσόντα, αποφασίσαμε σε συνεργασία με το Nikolaos Mantzaros Conservatory και την υπέροχη διευθύντριά του κυρία Julie Ventoura να εντάξουμε τα ανεβάσματα όπερας στο πλαίσιο των μαθημάτων έτσι όπως τα ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού στο πρόγραμμα σπουδών των τάξεων μονωδίας.
Οι σπουδαστές με την καθοδήγηση του Καθηγητού διατρέχουν τραγουδώντας όλες τις περιόδους από τις απαρχές της πολυφωνίας έως τις μέρες μας ξεκινώντας τις σπουδές τους από την Προκαταρκτική τάξη όπου ανεβάζοντας λίγο λίγο το βαθμό δυσκολίας καταλήγουν στην Ανωτέρα σχολή με σκοπό το Πτυχίο ή το Δίπλωμά τους.
Οι ήδη Διπλωματούχοι σπουδαστές μπορούν να φοιτήσουν στην τάξη αυτή για την τελειοποίηση των φωνητικών κι εκφραστικών τους μέσων.

ΜΑΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Οι ακροάσεις θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος στις 17.00
η συμμετοχή στην ακρόαση ειναι δωρεάν 
Πληρ.αίτηση στο
neanikiopera@gmail.com
info@mantzaros.gr

2107221734

 

 


Copyright 2012. Developed & Designed by Μουσική Διάδραση
Promotion by Music Interaction Web